Vijver onderhoud





Onderhoud is de klus die eens in de zoveel tijd uitgevoerd moet worden om uw aankoop in optimale conditie te houden.
Dat is na de aanleg van een vijver niet anders. Van de vijvers die Vossebeld Vijvers aanlegt, zijn het vooral de zwemvijvers en de natuurlijke vijvers waar regelmatig onderhoud in zit. En dat is niet zo vreemd. Bij zwemvijvers spreekt het voor zich dat het water zo schoon en helder is dat u er graag een verfrissende duik in neemt. En bij een natuurlijke vijver is onderhoud noodzaak omdat dit het leefgebied is van de waterplanten en de vissen. En dat mag niet dichtslibben met dode plantenresten of met alg.
Wat kan ik zelf met het onderhoud van mijn vijver?
Het grootste deel dat u zelf kunt verhelpen, is het verwijderen van de ingewaaide bladeren en afgestorven plantenresten. Het probleem met blad in uw vijver is dat het een keer afsterft en naar de bodem zakt. Het blad gaat rotten en zal behalve een onaangename geur verspreiden ook een verzuring zijn van het water in de vijver. De verzuring betekent veel voeding voor algen, tast het leefgebied van de vissen aan en verslechtert de plantengroei. Blad dat toch op de bodem terecht komt, dient natuurlijk ook verwijderd te worden. In de herfst vallen de bladeren van de bomen en voor uw vijver is het dan het beste om iedere dag dat blad uit uw vijver te vissen. U kunt in het najaar natuurlijk een vijvernet over uw vijver plaatsen om bladval in de vijver tegen te gaan.
Het najaar is het jaargetijde waarin veel onderhoud moet worden toegepast. Maar ook in de andere jaargetijden vraagt uw vijver om aandacht. In het voorjaar uw vijver onderhouden kan betekenen: de hardheid van het water op peil houden en planten scheuren en die opnieuw planten. ’s Zomers worden lelies gescheurd en hard groeiende soorten uitgedund. Dit om ervoor te zorgen dat de planten blijven groeien en dus hun functie in het water blijven uitvoeren. Het beste is om de natuur zijn gang te laten gaan, maar zoals u ziet vergt het goed onderhouden van een vijver aardig wat tijd. Deze onderhoudsklussen kunt u ook door ons laten doen. Neem gerust contact, als u daar interesse in hebt.
Waarom waterplanten in de vijver?
Net als de planten in uw tuin bepalen vijverplanten voor een groot deel de sfeer en het karakter van uw vijver. Omdat er zoveel waterplantensoorten zijn, is het lastig een juiste combinatie te maken. De toepassing van veel gras- en rietsoorten bijvoorbeeld zorgt voor een natuurlijke associatie en doen het goed in bijna iedere tuin. Vijverbezitters vinden het belangrijk dat de vijver goed geïntegreerd wordt in hun tuin, maar dit blijkt doorgaans een moeilijkere klus dan gedacht.
Bij de aanleg van uw vijver denkt Vossebeld Vijvers hierin mee. Wij vinden het totaalplaatje belangrijk en halen er desgewenst een tuinarchitect bij om het hele verhaal kloppend te maken. De ervaring leert dat, mits goed toegepast, moerasplanten en vijverplanten met hun geur en kleur een positief effect hebben op uw vijver. Behalve een natuurlijke uitstraling hebben waterplanten ook een paar bijzondere positieve functies, zoals het verzorgen van een goede bescherming voor vissen, vogels en salamanders.
Zeker voor de eigenaren van zwemvijvers een belangrijk punt: waterplanten halen overtollige voedingsstoffen uit het water. In de praktijk betekent dit dat algen minder kans hebben. Irissen, kalmoes en egelskop zijn goede soorten voor deze klus. Deze soorten kunnen eventueel worden aangevuld met zuurstofplanten. Waterplanten zorgen er met hun schaduw voor dat het water, zeker in ondiepe delen van de vijver, niet te warm wordt.
Waterplanten
Vissen in de vijver
Wie aan vijvers denkt, denkt aan vissen. Voor de meeste vijverbezitters is hun vijver niet compleet wanneer er geen vissen in zwemmen. Er zijn teveel vissoorten om op te noemen, maar de soort maakt voor de meesten niet uit. Het gaat om de felle kleuren die de vissen eenvoudig doen onderscheiden van de rest van de vijver.
De bekendste vijvervis, op de goudvis na, is de koikarper. Koikarpers worden gehouden in speciaal voor hen aangelegde vijvers. Koivijvers zijn in de regel nagenoeg kaal en meer dan anderhalve meter diep. De reden dat een koivijver zo diep wordt gemaakt is dat dit de bouw van de vis bevorderd en dat er minder snel een temperatuurschommeling ontstaat. Het water in ondiepe vijvers warmt overdag vrij snel op, terwijl het ’s nachts net zo hard weer afkoelt. Dat de vijver kaal moet zijn, is omdat koi’s echte woelers staan. Ze woelen de hele bodem om, waardoor alle planten naar het wateroppervlak drijven. Er kunnen afgeschermde delen gecreëerd worden om de koivissen bij de planten weg te houden. Voor de koi zijn waterplanten niet slecht, maar u wilt waarschijnlijk niet iedere dag de waterplanten weer vastzetten.
Dat is in een natuurlijke vijver met goudwindes of sluierstaarten heel anders. Zij zullen wel van de planten eten, maar woelen zoals de koi, en de goudvis trouwens, niet alles om. Toch moet u er wel rekening mee houden dat vissen vervuilers zijn. Ze scheiden afvalstoffen uit, die voeding zijn voor de algen. En om vertroebeling van het water te voorkomen, zijn dus waterplanten nodig.
Hebt u de juiste mix en is uw vijver in balans, dan zijn vissen een geliefd extraatje die voor een levendig tintje zorgen.
Kan ik het onderhoud laten doen?
Eigenaren van een vijver willen doorgaans nog wel met een schepnet het blad uit de vijver vissen, maar zien ertegenop om de bodem te stofzuigen, de planten op een goede manier te onderhouden en ervoor te zorgen dat er een juiste balans in het water blijft. Voor die mensen biedt Vossebeld Vijvers de mogelijkheid om de onderhoudsklussen te laten doen.