Net als de planten in uw tuin bepalen vijverplanten voor een groot deel de sfeer en het karakter van uw vijver. Met de juiste combinatie van plantensoorten kunt u de vijver en zijn directe omgeving een unieke stijl meegeven. Toch worden deze plantensoorten niet alleen maar geplaatst voor het uiterlijke vertoon. Minstens zo belangrijk is het nut van al die soorten waterplanten.

Planten in een vijver staan er met voorbedachten rade, want iedere plant heeft zijn eigen functie. Al deze soorten worden ingedeeld in zones. Moerasplanten, zuurstofplanten, drijfplanten en lelies krijgen allemaal een (speciale) plek om optimaal te kunnen werken en te kunnen bloeien. Een diversiteit aan planten is niet alleen mooi, maar dus ook heel belangrijk voor het leven onder en boven water. Mits goed toegepast hebben moeras- en vijverplanten een positief effect op uw vijver. Ze halen overtollige voedingsstoffen uit het water, zodat uw vijver niet groen van de algen wordt.

Zuurstofplanten geven beschutting aan het dierlijk leven in uw vijver zoals vissen, kikkers en salamanders. Ze beschaduwen het water, zodat (in kleine en ondiepe vijvers) de temperatuur niet te hoog oploopt. Kleurige en geurende bloemen en mooie bladvormen geven de vijver een mooie aanblik en lokken door de geur verschillende soorten insecten. En ten slotte, niet geheel onbelangrijk, waterplanten dragen bij aan de uitstraling van de vijver en laten deze geleidelijk in de rest van uw tuin overlopen.

Zuurstofplanten zijn de belangrijkste

Potamogeton natansxxElke vijver moet beschikken over een behoorlijke hoeveelheid bossen zuurstofplanten. Logisch natuurlijk, want dat zijn de longen van uw vijver en zorgen ervoor dat alles in leven blijft. Zuurstofplanten leven grotendeels onder water en hebben daar naar verhouding het meeste blad zitten. Ze onttrekken koolzuur uit het water en in combinatie met genoeg licht zorgt dat voor de groei van de plant. Hun functie in de vijver is levensbepalend. Zuurstofplanten onttrekken namelijk voeding uit water en geven vervolgens zuurstof af. Het water blijft schoon en gezond. Het water blijft ook helder omdat de voeding die de planten uit het water onttrekken ook de voeding is voor algen. Algen brengen de vijver vaak ernstig uit balans, maar zolang de zuurstofplanten hun werk doen, hebben algen weinig kans.

Vossebeld Vijvers adviseert vijf bossen zuurstofplanten per duizend liter water te gebruiken. Een van de best werkende zuurstofplanten is het fonteinkruid. Deze plant zorgt voor een goed biologisch evenwicht in uw vijver maar kent helaas één nadeel: in de winter functioneert fonteinkruid niet. Zorgt u er daarom voor dat fonteinkruid wordt aangevuld met wintergroene soorten zoals waterpest, hoornblad en cabomba om uw vijver in optimale conditie te houden.

Moerasplanten in de vijver

Caltha palustris 'Alba'Moerasplanten groeien in het ondiepere gedeelte aan de rand van de vijver. Zij onttrekken in mindere mate voeding uit het water maar zorgen vooral voor een natuurlijke overgang van vijver naar tuin. Er bestaan zoveel verschillende soorten dat u eenvoudig de keuze kunt maken die het beste bij uw tuin past. De sierwaarde bij moerasplanten is belangrijk en vooral planten met grote bladeren en zogeheten grasachtige planten staan goed in de moeraszone. U dient er rekening mee te houden dat niet elke soort wintergroen is. De dotterbloem, het snoekkruid en de iris zijn goede voorbeelden van mooie sierplanten voor in uw vijverrand.

Lelies in de vijver

Nymphaea_Albatros_1De lelie: de aandachtstrekker in uw vijver, de koningin van de waterplanten en de parel tussen al het groen. Lelieachtige planten geven uw vijver een kleurenimpuls om u tegen te zeggen. En dat is precies de reden waarom mensen zo graag lelies in de vijver houden. De lelie heeft verder geen nut als het gaat om het zuiveren van het water, maar geeft met zijn bladeren schaduw aan de vijver en straalt vanwege haar weelderige bloei.

Het inzetten van een lelieachtige plant vraagt enige aandacht. U kunt de lelie het beste planten in het voorjaar, van april tot juni, en vooral op plekken waar de zon veel schijnt. De lelie moet niet meteen op het diepste punt worden geplant, maar moet daar stapsgewijs naartoe worden geloodst. Op die manier vangt de lelie nog genoeg licht en zal hij dus groeien. Bereiken de bladeren na enkele dagen de wateroppervlakte dan kunt u de lelie weer wat dieper zetten.

Drijfplanten in de vijver

waterplante vossebeld vijvers (3)Drijfplanten drijven op het water en af en toe maken ze hechtwortels voor een vastere standplaats. Ze hoeven ook niet geplant te worden en het maakt niet uit waar u ze te water brengt. Drijfplanten zijn een goede aanvulling op uw zuurstofplanten, want wanneer de zuurstofplanten minder functioneren, in zogeheten zacht water bijvoorbeeld, gaan drijfplanten verder met het onttrekken van voeding uit het water. Ook zij gaan algengroei tegen, maar geven de vijver geen zuurstof. Het afstaan van zuurstof gebeurt bij drijfplanten boven water. Mooie voorbeelden van drijfplanten voor in uw vijver zijn: waternoot, kroosvaren en waterhyacint.