Selecteer een pagina
12-20gr 40066-003

SuperTab – Chloordioxide

Vanaf 65,95

Reduceert anaërobe bacteriën, virussen en schimmels
Vissen beduidend actiever
Neutraliseert organisch afval
Reinigt langzaam systeem/leidingen
Schimmels, virussen en bacteriën bouwen geen resistentie op
Nagenoeg geen effect op plantenleven
Reduceert geur van het (zwem-)water
Eenvoudig te doseren
Lage concentratie geeft effectieve dosering
Geen schadelijke nevenproducten

Wissen
SKU: SuperTab Categorie:

Productbeschrijving

De SuperTab…en het onder controle houden van bacteriedruk

De SuperTab is een tabletvorm van de oxidant Chloordioxide. Deze tabletvorm van chloordioxide (CLO2) is een nieuwe ontwikkeling en maakt de toepassing van dit product zeer eenvoudig. Chloordioxide (niet te verwarren met Chloor!) is een relatief zwakke oxidant. Daardoor mag het in bepaalde concentraties vrij aanwezig zijn in drinkwater en ook in vijvers of bassins met andere levende dieren/organismen.

Chloordioxide heeft een lange geschiedenis van bijna 200 jaar en is in 1814 ontdekt door Humphrey Davy.  Het is een unieke oxidant die al bij zeer lage concentraties erg effectief is bij bestrijding van virussen, schimmels en pathogene bacteriën.

Anaërobe bacteriën kunnen geen resistentie opbouwen tegen Chloordioxide omdat de celstructuur kapot gemaakt wordt.

Chloordioxide is een erg selectieve oxidator en reageert vooral met organische stoffen. Chloordioxide heeft geen (schadelijke) restprodukten. Slechts een zeer kleine hoeveelheid natriumchloride (=keukenzout) blijft na gebruik achter. Chloordioxide is in lage concentraties geurloos in het water, anders dan bijvoorbeeld chloor.

Het grootste voordeel van Chloordioxide, in vergelijking met andere oxidatoren (waterstofperoxide, ozon en chloor), is zijn lage oxidatiekracht in combinatie met een hoge oxidatiecapaciteit. Chloordioxide wordt veel ingezet voor de bereiding van drinkwater, bij verwerking en opslag van voedsel, fruitteelt en in de vleesverwerkende industrie.

Lage oxidatiekracht:
Hoe krachtiger een oxidant, des te gevaarlijker voor levende organismen. Ozon mag niet vrij in het water aanwezig zijn vanwege zijn kracht en mogelijk schadelijke effecten voor bijvoorbeeld vissen. Daarom wordt ozon altijd buiten bereik van de vissen ingezet en wordt ervoor gezorgd dat geen restozon in het water aanwezig is.

Zuurstof is een zeer zwakke oxidator: daar moet juist zoveel mogelijk van in het water zijn om ziekteverwekkers te voorkomen en schadelijke (reducerende) stoffen te neutraliseren.

Chloordioxide ligt boven zuurstof, maar ver onder ozon qua oxidatiekracht. Een vaste lage concentratie in het water is daarom ook geen probleem voor bijvoorbeeld vissen en andere levende organismen. Het belangrijkste voordeel van de lage oxidatiekracht is uiteindelijk dat het biologisch filter aanmerkelijk beter stand houdt bij het gebruik van Chloordioxide in vergelijking met andere oxidanten.

Hoge oxidatiecapaciteit:
Om de zelfde hoeveelheid vuil te neutraliseren is van andere oxidatoren 2.5x zoveel nodig als van Chloordioxide. Oftewel, de concentratie van Chloordioxide hoeft slechts 40% te zijn in vergelijking met andere oxidatoren om dezelfde hoeveelheid anaërobe bacteriën af te doden of organisch materiaal te neutraliseren. Omdat de concentratie voor hetzelfde effect slechts 40% is, ondervindt de biologie ook aanmerkelijk minder schade.

Chloordioxide werkt, in tegenstelling tot veel andere oxidatoren, ook zeer goed bij lage temperatuur en hogere pH-waarde. In het donker werkt Chloordioxide een stuk minder, waardoor het schadelijke effect op biologische filters tot een minimum beperkt blijft. Omdat anaërobe bacteriën (ziekteverwekkers) een erg dunne schil hebben, worden deze al wel bij zeer lage concentraties afgedood.
Door al deze eigenschappen is de SuperTab zeer geschikt voor gebruik in de aquacultuur.

In de praktijk wordt de werking van Chloordioxide bij langer gebruik steeds beter zichtbaar:
minder bacteriële problemen
wanden en leidingen die zichtbaar schoner worden
frissere watergeur
vissen aanmerkelijk actiever

Een SuperTab is geschikt voor 50.000 liter vijverwater. Geadviseerd wordt om wekelijks te doseren omdat het product verbruikt wordt. Bij deze dosering is de concentratie 0,04 mg/l en wordt de bacteriedruk sterk verlaagd, zonder dat dit een negatief effect heeft op de biologie en de aquacultuur in het water.

Bij hogere concentraties (vanaf 0,1 mg/l tot 0,5 mg/l) is ClO2 goed in staat om bacteriële problemen bij vissen sterk te verminderen en/of te genezen. Volgens de Duitse drinkwaternorm (TrinkwV2001) is voor drinkwater een concentratie van 0.4 mg/l Chloordioxide toegestaan.

(Koi-)vijvers met vissen:
Start en onderhoud tijdens het seizoen:
Voor vijvers is het belangrijk de bacteriedruk niet op te laten lopen en onder goede controle te houden. Voor onderhoudsdoseringen is een concentratie van 0.04 mg/l in de vijver gewenst. Dat betekent 1 SuperTab voor 50.000 liter water. Indien u een 10.000 liter vijver heeft, kunt u 1 SuperTab oplossen in een 1 liter jerrycan en vervolgens 200 ml doseren. De oplossing is 6-8 weken houdbaar, mits het koel en donker bewaard wordt.

Vooral als de organische belasting erg hoog is (bijv. bij eerste gebruik van het product), is de gedoseerde hoeveelheid vrij snel opgebruikt. Het is dan raadzaam om elke 2e dag te doseren, 4x achter elkaar.
Naast de reducering van de bacteriedruk verdwijnt na een langere gebruiksperiode veel organisch materiaal van de wanden. Uw vijver wordt langzamerhand zichtbaar schoner.

Hoge bacteriële druk
Indien de bacteriedruk in de vijver erg hoog is, is de dosering te verhogen naar 1 SuperTab per 20.000 liter of zelfs 1 SuperTab per 10.000 liter. Indien deze dosering een week lang dagelijks herhaald wordt, daalt de bacteriedruk drastisch.

(Zwem-)vijvers zonder vissen:
Voor zwemvijvers zonder vissen is een hogere dosering aan te bevelen van 0.08 – 0.1 mg/l. Het product heeft geen chloorlucht en is derhalve uitstekend te gebruiken om de bacteriedruk sterk te verlagen. In zwemvijvers ontstaat na verloop van tijd een laag met slib. Daardoor is de bacteriedruk in het water vaak onverantwoord hoog. Een hoge bacteriedruk in zwemwater is schadelijk voor de gezondheid. Chloordioxide heeft bij lage concentraties geen schadelijke effecten op de planten. De SuperTab reduceert ook de specifieke zwemvijvergeur: het water ruikt met het gebruik van de SuperTab aanmerkelijk frisser.

Extra informatie

Verpakking klein/groot


Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.


Belangrijk: door de grote drukte bij Postnl kunnen de leveringen langer duren.

Postnl volgt de algemene richtlijnen en aanwijzingen van het RIVM en andere autoriteiten. De bezorgers houden 1,5 meter afstand en vermijden fysiek contact.

Winkelmand