Koivijver










Voor buitenstaanders ziet een koivijver er vaak eenvoudig uit. In een koivijver ontbreken waterplanten en daardoor lijkt die op een simpele bak water in de tuin. De kenner weet echter dat de aanleg van een koivijver precisiewerk is. Achter een goede koivijver schuilt een geavanceerd systeem dat een gevoelige balans van het water bewaakt.
Koikarpers stellen hoge eisen aan de omgeving waarin zij leven. Hoe meer de koivijver aan hun wensen voldoet, des te beter de koi zich ontwikkelt. De juiste stroming van het water, de juiste diepte en de waterkwaliteit zijn de belangrijkste factoren voor een gezonde koi. De nationale vis van Japan, zoals de koikarper bekend staat, is om die factoren een veeleisende vis.
Er komt meer bij kijken dan enkel de vis in het water leggen om vervolgens de natuur zijn werk laten doen. De hobby vereist veel aandacht en geeft ook veel voldoening.
Bij koi’s is het net even wat anders dan bij andere vijvervissen; het ontbreken van waterplanten is al even genoemd. Als wij bij de aanleg de koivijver in zouden planten, eet en woelt de koikarper de vijver kaal. Koi’s zijn echte woelers en trekken alle planten uit de bodem, omdat dit voeding voor ze is. En het biologische evenwicht dan? En de hoge eisen van de vis? Die worden verholpen door een filtersysteem.
Afmeting en diepte
De afmeting van een koivijver valt of staat met het aantal koi’s dat u in de vijver wilt houden. De stelregel is: één koikarper per kub water. Het leefgebied van een koi moet redelijk constant blijven.
De diepte van een koivijver is erg belangrijk. Door de vijver anderhalve meter diep of dieper te maken, worden grote temperatuurschommelingen voorkomen en zal de bouw van vis mooier worden. Een nagenoeg constante temperatuur is het beste voor de ontwikkeling van de koi.
Om een goede waterkwaliteit te waarborgen, is de aanleg van een goed filtersysteem in de koivijver letterlijk van levensbelang. Helaas bestaat er geen gouden oplossing. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om tot een goede filtering te komen.
De grootte van de koivijver, de visbezetting, invloeden van buitenaf en het budget spelen een rol bij het kiezen van een filtersysteem. Veel vijvers worden gefilterd door middel van meerkamerfilters. In een bak met compartimenten wordt het water op verschillende manieren gefilterd en gezuiverd. Over het algemeen zitten er in de eerste kamer borstels die het grove vuil verwijderen (mechanische filtering). De daaropvolgende kamers zijn gevuld met diverse filtermaterialen, waarin waterzuiverende bacteriën zijn gehuisvest, die gifstoffen uit het water verwijderen.
Een ander filter, het beadfilter, wordt vaak in combinatie met een zeef toegepast. De zeef verwijdert eerst de grove bestanddelen, waarna het water door het beadfilter wordt geleid. In het beadfilter zitten zogenoemde beads: plastic korreltjes met daarop dezelfde reinigende bacteriën als in de meerkamerfilters. Het voordeel van beadfilters ten opzichte van meerkamerfilters is de grootte. Beadfilters zijn stukken kleiner en eenvoudig schoon te maken.
Waterplanten
Wat kost een koivijver?
Het is niet eenvoudig om op voorhand de prijs van een vijver te bepalen. Verschillende wensen en bouwomstandigheden maken het geven van een richtprijs een lastige opgave. Dat is bij de aanleg van koivijvers niet anders. Sterker nog, de prijsbepaling is bij koivijvers het moeilijkst, omdat het wensenpakket van klanten het sterkst uiteenloopt. Hoeveel liter water wil ik in mijn vijver? Welke filterinstallatie ga ik gebruiken? Wil ik de afwerking keurig afgemetseld hebben of mag de wand schuin aflopen?