Natuurlijke vijvers










De natuurlijke of gemengde vijver is nog steeds de meest voorkomende vijver in de tuin. De reflectie van bomen en planten in het water, een groep vissen die onder het wateroppervlak rondzwemt, een kikker op een lelieblad; een natuurlijke vijver kan een grote bijdrage leveren aan de sfeer in uw tuin.
Onze belangrijkste taak bij de aanleg van een natuurlijke vijver is de vijver één laten worden met uw tuin. We willen geen strakke lijnen zoals bij een spiegelvijver het geval is, maar juist natuurlijke vormen. De randen moeten zo min mogelijk in zicht zijn, daardoor ontstaat er een minder harde overgang.
Vossebeld Vijvers vindt het totaalplaatje erg belangrijk. En komen wij er zelf niet uit, dan halen we er een tuinarchitect bij.
Waterplanten in de vijver
Om uw tuin zo natuurlijk mogelijk over te laten lopen in uw vijver maken we veel gebruik van waterplanten. Een mix van zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten zuivert het water. Die mix zorgt niet alleen voor het evenwicht in het water, maar geeft uw natuurlijke vijver een heldere uitstraling. Hierdoor komt er zelden een installatiefilter aan te pas.
Zuurstofplanten leven onder het wateroppervlak en onttrekken voedsel uit het water. Dat is het zelfde voedsel waarvan algen leven. Door het gebruik van zuurstofplanten zuivert u uw vijver en wordt de algengroei flink tegen gegaan. Goede voorbeelden van zuurstofplanten zijn: waterpest, hoornblad en met name fonteinkruid.
De grootste groep planten bestaat uit moerasplanten. Deze worden gevestigd in de ondiepere delen van de natuurlijke vijver. Moerasplanten hebben een minder zuiverende werking maar worden veelal gebruikt om de natuurlijke overloop van vijver naar tuin te realiseren. Bekende voorbeelden van moerasplanten zijn dotterbloem, snoekkruid en iris.
Om uw bladgroen gekleurde vijver wat meer verschillende kleuren te geven, kunt u lelies planten. De lelie-achtigen onderscheiden zich door hun mooie, soms felle, kleuren. De gele plomp is hier een mooi voorbeeld van, maar de meest bekende lelie is natuurlijk de waterlelie. Soms met een witte bloem, soms een rode of een roze, maar altijd een opvallende blikvanger. De lelies hebben op zuiveringsvlak geen toegevoegde waarde. Ze zijn gewoon heel erg mooi.
Een laatste plantensoort is de drijfplant. De naam zegt het natuurlijk al, maar deze planten drijven op het water. Hun bungelende wortels onttrekken voedingsstoffen uit het water, maar produceren geen zuurstof in het vijverwater. Zij houden het water helder, zelfs wanneer de zuurstofplanten het laten afweten, bijvoorbeeld bij zogeheten zacht water. Kroosvaren, waternoot en waterhyacint zijn hier goede voorbeelden van.
Welke dieren komen er op mijn vijver af?
Voor de meeste vijverliefhebbers zijn vooral de kleurige vissen in het water belangrijk, zoals windes, elrits, zonnebaarsen, goudvissen en subunkings. Vissen in de natuurlijke vijver maken van uw vijver een levendige boel. Vijverbezitters vinden het doorgaans erg leuk om een biotoop in hun eigen tuin te creëren.
Een leefgebied voor een diversiteit aan dieren, want waar water is, komen kikkers en salamanders op af. Een vijver trekt ook altijd insecten aan en met uw eigen vissen onder water is er een eigen gekweekte leefwereld ontstaan. Houdt u er wel rekening mee dat een natuurlijke vijver minimaal tachtig centimeter diep moet zijn, zodat de vissen ’s winters kunnen overleven. Zij brengen de winter op de bodem door, omdat het daar relatief warm is.
Wat kost het aanleggen van een natuurlijke vijver?
Het is niet eenvoudig om een standaardprijs voor het aanleggen van een vijver te noemen. Dat is voor een natuurlijke vijver niet anders. Soms wenst een klant een natuurlijke vijver van één vierkante meter, terwijl andere klanten een vijver van 500 vierkante meter aangelegd willen hebben. Ook hier bepalen de grootte, de afwerkingsmaterialen en de bouwproducten de diversiteit in prijs. Om die reden adviseren wij u onderstaand formulier in te vullen en van uw wensen te voorzien. Op basis daarvan kan Vossebeld Vijvers u op het gewenste moment terug bellen en u de nodige informatie geven.
Hoe onderhoud ik een natuurlijke vijver?
Het leefgebied van organismen moet in optimale conditie worden gehouden. Planten zuiveren het water en gaan de algengroei flink tegen. Een natuurlijke vijver in balans maakt het leven voor vissen, waterplanten en andere levenssoorten er een stuk eenvoudiger op.
Om uw natuurlijke vijver in evenwicht te houden, zijn zo nu en dan onderhoudsklussen nodig. Dat bestaat bij een natuurlijke vijver uit het afknippen van dode plantenresten, het verwijderen van blad in de vijver en het snoeien van waterplanten. Vossebeld Vijvers adviseert eens in de vijf á zeven jaar uw vijver compleet leeg te halen voor het totaalonderhoud.