Zwemvijver

Een zwemvijver is een fraaie, natuurlijke toevoeging in uw tuin. Vossebeld Vijvers weet wat er nodig is om een zwemvijver aan te leggen: een prachtige vijver waar u lang plezier van heeft.

Een zwemvijver biedt plezier en verkoeling, het hele jaar door. Op een warme zomerdag, of misschien zelfs op frissere momenten, is het heerlijk om in het water te zijn. Ook als u niet zwemt, kunt u genieten van uw zwemvijver die een mooi geheel vormt met de natuurlijke omgeving. Dat zorgt ervoor dat er altijd iets bijzonders is te zien in uw eigen tuin.

Een zwemvijver is een bewuste keuze
Wie kiest voor een zwemvijver, kiest voor de natuur. U krijgt de kans om rondom uw huis dichter bij de natuur te zijn, maar de natuur zoekt ú ook op. Salamanders, vogels, kikkers en insecten weten uw vijver te vinden en gaan zich thuisvoelen in uw tuin. Het is raadzaam om van tevoren na te denken over wat passend is bij uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Kiest u voor een zwemvijver of zwembad? Een vergelijking.

  • Opbouw: Een zwembad heeft vaste dieptes om te kunnen zwemmen. Een zwemvijver bevat een ondiep gedeelte (20% van de zwemvijver) en een verdiept zwemgedeelte.
  • Filtering: Bij een zwembad is sprake van chemische reiniging. Een zwemvijver wordt op een natuurlijke manier gefilterd, zonder chemicaliën.
  • Natuur: Bij een zwembad ligt de focus op het zwemmen en zijn er geen waterplanten: de aantrekkingskracht op waterdieren en vogels is daardoor klein. Het ondiepe deel van een zwemvijver trekt waterdieren en vogels aan.
  • Energieverbruik: Een zwembad heeft energie nodig om op te warmen. Een zwemvijver kan snel opwarmen en is daardoor energiezuinig.
  • Vergunningen: Afhankelijk van de gemeente kan er een meldplicht van toepassing zijn voor het aanleggen van een zwembad. Voor een zwemvijver geldt geen meldplicht.
  • Onderhoudskosten: Een zwembad heeft vaker onderhoud nodig dan een zwemvijver. Als een zwemvijver de juiste natuurlijke balans heeft, is deze in staat om zichzelf te reinigen. Hierdoor zijn er minder kosten voor onderhoud.
  • Gladheid: Door de chemische reiniging worden de wanden van een zwembad niet glad. Wanden van de zwemvijver kunnen na verloop van tijd glad aanvoelen, als gevolg van de natuurlijke filtering.

Opbouw van een zwemvijver
Een zwemvijver is opgebouwd uit een dieper zwemgedeelte en een ondiep deel voor de filtering waar planten kunnen groeien. Doordat het water langs de planten stroomt, kunnen deze hun voedingsstoffen uit het vijverwater halen. Er ontstaat een natuurlijke balans en daardoor blijft de waterkwaliteit gezond.

Glooiend of juist strak? Afhankelijk van uw tuin en persoonlijke voorkeuren zijn er allerlei mogelijkheden om een zwemvijver aan te leggen. Bij Vossebeld Vijvers is volop kennis aanwezig over de juiste vijverfolie, geschikte waterplanten, energieverbruik, duurzaamheid en wat er nodig is om de vijver in optimale conditie te houden.

Dertig jaar ervaring met vijveraanleg
Tijdens het aanleggen van een zwemvijver is het belangrijk dat alle materialen en werkzaamheden op de perfecte manier samenvallen. Vossebeld Vijvers heeft ruim dertig jaar ervaring met vijveraanleg: van de grondwerkzaamheden tot en met de afwerking. Iedere situatie is anders. Het is altijd een mooi proces om tot nieuwe oplossingen te komen, zodat er een prachtige vijver ontstaat waar u lang plezier van heeft.

Benodigdheden om een zwemvijver te plaatsen
De belangrijkste vereiste is dat er in uw tuin voldoende ruimte vrijgemaakt kan worden om de zwemvijver te plaatsen. Daarbij is het goed om voor ogen te houden dat het niet mogelijk is om in het ondiepe deel, 1/5e deel van de vijver, te zwemmen. Deze ruimte wordt namelijk benut voor de waterplanten en het natuurlijke filtersysteem. De minimale afmeting van een zwemvijver is 30 m². Op die manier blijft er genoeg ruimte over om te zwemmen.

Wat betreft de plaatsing is het ideaal als de zwemvijver grotendeels in de zon ligt. Dat zorgt ervoor dat het water makkelijk kan opwarmen. Een plek midden in een bos is minder gunstig voor vijveraanleg, omdat de vele vallende bladeren invloed kunnen hebben op de waterkwaliteit. Kiezen voor een open plek is daarom een meerwaarde.

Het zwemgedeelte hoort uiteraard voldoende diep te zijn voor uw veiligheid en om voldoende bewegingsruimte te hebben in het water. Een diepte van anderhalf meter is daarbij essentieel.

Aandacht voor waterkwaliteit
Als de ruimte in uw tuin het toelaat, dan is een zo groot mogelijke vijver aan te raden voor extra stabiliteit. Bij een oppervlakte van bijvoorbeeld 100 m² is sprake van een grote buffer. Afvalstoffen en bacteriën krijgen daardoor geen kans. De vijver is dan beter in staat om zichzelf te onderhouden.

Vissen toevoegen aan uw zwemvijver? Liever niet. Vissen kunnen namelijk de waterkwaliteit beïnvloeden en daarmee ook het natuurlijk evenwicht van de vijver. Daarnaast kunnen vissen last hebben van de bewegingen van mensen.

Om een optimale waterkwaliteit te bereiken, mogen adviezen over geschikte waterplanten en de juiste pomp niet ontbreken. Zo kan een pomp prijzig zijn tijdens de aanschaf, maar op langere termijn een besparing vormen op uw stroomverbruik. Vossebeld Vijvers weet welke oplossing nodig is om de waterkwaliteit te verbeteren en hoe een gezonde vijver kan worden gerealiseerd.

Winkelwagen

Henri heeft alle tijd genomen om mee te denken over de uitvoering van de vijvers. Vooral bij de poel die voor regenwateropvang moest dienen was het lastig om te bedenken hoe het precies moest worden. Daar is hij zelfs nog een keer extra voor langs geweest.
De aandacht voor details kan ik zeer waarderen. Er is een parasolvoet in de vlonder verstopt die ligt zo mooi vlak!
Ik had de vijvers liever wat goedkoper gezien. Maar ja kwaliteit heeft zijn prijs.

S. Zuijderwijk

Professionele aanpak en uitvoering.

F. Schmidt

Veel ervaring ambachtelijke kennis van zaken zowel technisch als wat betreft de vijverbiologie planten waterwaarden etc. Levering volgens offerte goede kwaliteit van materialen tijdsafspraken goed nagekomen en goed aanspreekbaar voor vragen nazorg en service. Vriendelijke medewerkers.

E. vd Haar

Een prima betrouwbaar bedrijf waar ik zo weer mee in zee zou gaan en dus ook zeker zou aanbevelen. Vriendelijke medewerkers

A. Ypeij

Zou ik zeer zeker aanraden. Vossebeld heeft zich aan afspraken gehouden. Keurig gewerkt. Geen rommel achtergelaten. Prettig personeel.

W. Luchjenbroers